Let's go Europe

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran muistitietokeräys Interrail-matkoista on avoinna vielä pari viikkoa 15.10. asti. SKS:n sivuilla on muistelemisen tueksi kysymyksiä matkaan valmistautumisesta, itse matkasta sekä kotiinpalusta.

En ole aikeissa osallistua muistitietokeräykseen, mutta ajattelin kuitenkin kirjoittaa aiheesta jälleen muutaman rivin – olenhan täällä blogissa jo muutamaankin otteeseen muistellut omia "reilejäni" 80-luvun lopulla.

Matkapäiväkirjani toukokuulta 1989 ja Pekka Haaviston interrail-opas.

Katsoin kesällä joitain jaksoja tv:n matkailusarjaa Junamatka Eurooppaan, joka on tätä kirjoittaessani vielä nähtävissä Yle Areenassa. Sarjassa Michael Portillo matkustaa junalla eri puolilla Eurooppaa oppaanaan Bradshaw's 1913 Continental Railway Guide. Aloin muistella omien junamatkojeni tärkeää seuralaista, Let's Go Europe -opaskirjaa.

Let's Go -matkaopassarja on saanut alkunsa Harvardin yliopistossa vuonna 1960, ja se oli ja on vieläkin suunnattu nimenomaan opiskelijoille ja muille nuorille matkaajille. Kirjan eri versioista (Let's Go Europe / France / Italy jne.) otetaan yhä, netin aiheuttamasta ilmeisestä kilpailusta huolimatta, uusia päivitettyjä painoksia.

Oma kirjani oli vuodelta 1987 ja toimi erinomaisesti vielä pari vuotta sen jälkeenkin. Muistan yhä, kuinka Pariisin Gare du Nordille saavuttuani halusin vain löytää majapaikan mahdollisimman nopeasti ja menin ensimmäiseen vastaan tulevaan hotelliin. Olin siihen kuitenkin jostain syystä tyytymätön, ja hain oppaasta apua. Löysin ihanan pittoreskin Hôtel de Neslen, joka olikin nappivalinta. Latinalaiskorttelien keskellä pääsin oitis siihen tunnelmaan, jota vasta aloittaneena filosofianopiskelijana Pariisista hain.

Toinen reilaamisen odotushorisonttia 80-luvulla vahvasti muokannut matkaopas oli Pekka Haaviston kirjoittama Nuori Eurooppa. Se on minulla yhä kirjahyllyssä. Huomasin Facebookista, että Haavisto teki viime heinäkuussa uuden interrail-matkan, 33 vuoden tauon jälkeen. Matkan tunnelmia voi käydä katsomassa #pekkareilaa-tunnisteen avulla.

Olisi hauskaa, jos Haavisto päivittäisi oman Euroopan oppaansa. "Keski-ikäiselle Euroopalle" voisi olla kysyntää nyt, kun interrail-korttikin on avattu kaikenikäisille. Painetuille matkaoppaille toivon myös jatkuvuutta, netin monien matkaoppaiden rinnalla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ylämäki, alamäki, Lissabon

Kävelemisestä ja kävelykirjoista

Salat julki

Tärkeintä on lähteminen

Turkulainen Helsingissä

Tieto perustuu vaihtoon

Hyvä ruoka – matkallakin mielessä