Onko olemassa kestävän kehityksen turismia?
Χαιρετίσματα από την Ελλάδα – Cheretismata apo tin Ellada – Terveisiä Kreikasta!
Kirjoitan tätä pakkaamisen lomassa, kaikin puolin upean Kefalonian matkan viimeisenä iltana. Tänään vietetään myös kansainvälistä matkailupäivää, mikä antoi minulle hyvän syyn siirtää varsinainen matkaraportti ensi kuun puolelle. Sen sijaan pohdin lyhyesti aihetta, joka on valmiiksi sydäntäni lähellä, ja tällä matkalla jälleen konkretisoitunut.
Onko kestävän kehityksen matkailu oksymoron (kr. oξύμωρος) eli ristiriitainen käsite? Matkustaminen paikasta toiseen on jo itsessään ympäristöä ja luonnonvaroja kuluttavaa toimintaa, erityisesti jos se tapahtuu lentämällä. Poden henkilökohtaisesti huonoa omatuntoa, koska matkailu on tässä mielessä pahe, josta minun olisi hyvin vaikea ainakaan kokonaan luopua.
Turismi voi myös tehdä monenlaista välillistä vahinkoa paikalliselle luonnolle ja ympäristölle, esimerkiksi häiritsemällä paikallisten uhanalaisten eläinten pesintää. Täällä Kefaloniassa sellainen eläin on merikilpikonna – jollaisen muuten toivon näkeväni huomenna, kun matkustan saaren pääkaupungin Argostolin kautta lentokentälle.
En ollut käynyt Kreikassa kolmeenkymmeneen vuoteen, mutta en tietenkään ole voinut välttyä uutisilta maan syvästä lamasta, joka jatkuu yhä. Köyhyys on täällä hyvin näkyvä ilmiö, ja tulee nopeasti ilmi kreikkalaisten kanssa keskustellessa. Esimerkiksi paikallisen matkailuyrityksen opas elättää koko perheensä, eikä hänkään pysty siihen kunnolla turismin sesonkiluonteisuudesta johtuen.
Samalla turismi on Kreikan elämänlanka. Laitan kirjoitukseni loppuun muutaman linkin matkailun taloudellisesta merkityksestä laman kurimuksesta ulos pyrkivälle maalle, ja sen suhteellisen valoisista näkymistä.
Vaikka en siis voi täysin pestä käsiäni tärkeän nautinnonlähteeni vaikutusten suhteen, olen kenties tehnyt euroillani myös jotain hyvää. Hieman samansuuntaiselta näyttää tämän vuoden "Tourism Dayn" teema Sustainable Tourism – a Tool for Development.
"Kestävä matkailu määritellään matkailuksi, jossa otetaan huomioon nykyiset ja tulevat taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristöön kohdistuvat vaikutukset, jotka kohdistuvat vieraiden tarpeisiin, teollisuuteen, ympäristöön ja isäntäyhteisöihin."
Se on myönteinen väline köyhyyden poistamisessa, ympäristönsuojelussa ja elämänlaadun parantamisessa erityisesti kehitysmaissa."
Julistaessaan kuluvan vuoden 2017 kansainväliseksi kestävän matkailun ja kehityksen teemavuodeksi Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen yhtenä tavoitteena oli – ei vähempää kuin – "keskinäinen ymmärtäminen, rauha ja turvallisuus.”
Lisää aiheesta turismi elinkeinona Kreikassa:
Despite Economic Problems, Greece's Tourism Looking Good In2017
Greece expects tourism record for 2017
'Tourism is our lifejacket': debt-stricken Greece getsrecord number of visitors
Muokkaus: ulkoasua muokattu 25.10. 2021.
Kommentit
Lähetä kommentti